Geschreven door Gwenny Verhoye

Dat vragen de partners en familieleden van mijn cliënten zich vaak af. Ook bij collega’s is dat niet anders, zo blijkt. Nogal regelmatig komt die vraag trouwens van mensen die zelf nog niet zijn gestart met introspectie en het ontdekken van hun eigen innerlijke wereld. Ze voelen wel dat het aan de orde is, maar houden de boot (nog) af. Of het komt al eens van mensen die eerder nare ervaringen hadden en zich nog steeds in de steek gelaten voelen op dat vlak. In eerdere generaties was het ook ‘not done’ om rekening te houden met alles wat zich afspeelt binnenin. Zwijgen en doorbeuken! Er was geen openheid, geen tijd en geen ruimte voor. En daar borrelen nu nogal wat frustraties en pijn van niet gerealiseerde verlangens op. Die mensen hebben ook niet altijd de goesting en de durf om op latere leeftijd nog aan de alarmbel te trekken. Om die buddy te zoeken waar ze zich veilig genoeg bij voelen om in BLOEI te komen.

Laten we een koe een koe noemen: het klopt absoluut dat er voor elke kriebel en elk idee wel ergens een coach te vinden is. En dat niet iedereen van die coaches daarvoor zélf het nodige heeft gedaan in eigen innerlijk werk of de zaakjes op orde heeft in het eigen leven. Dat niet iedereen zich kwalificeert via de nodige trainingen en opleidingen onder het goedkeurend oog van mentoren die het zelf al uitgebreid hebben gedemonstreerd (die hun eigen strepen ruimschoots hebben verdiend). En dat is bijzonder jammer, omdat mensen iedereen graag over de zelfde kam durven scheren. Coachen is meer dan een uurtje slap gelul! Moet je even nagaan met welke vooroordelen ik soms te maken krijg als mensen ontdekken dat ik én healer en coach ben. Ook onder healers heb je mensen die zich rijkelijk tegoed doen aan het puur commerciële, die van spiritual bypassing hun job hebben gemaakt, die schaamteloos mensen uitbuiten en hen in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid houden. Al hoeft dat voor jou geen rem te zijn om toch de stap te zetten. Een zee van mogelijkheden ligt voor je… Hoe maak je dan de juiste keuze voor jou, eens je hebt beslist om los te komen van alles wat niet langer bij je past op dit moment in je leven? Hoe kies je de coach, gids, healer waarmee het KLIKT, MATCHT, VONKT?

DAAR GEEF IK EEN EENVOUDIGE CHECKLIST VOOR.

  1. Neem NOOIT klakkeloos advies aan van mensen die zelf nog moeten starten met innerlijk werk, mensen bij wie je merkt dat ze het eigen leven nog niet op orde hebben. Ik durf nog een stap verder gaan: neem van vrienden en familie zo weinig mogelijk klakkeloos advies aan. Onder zoek het. Klopt dat advies voor jou ook? Laat je dus niet coachen door mensen die demonstreren dat ze de kneepjes van het vak niet onder de knie hebben.
  2. Vind die coach, gids, healer die ook op zichzelf toepast wat hij//zij de mensen leert en biedt. Iemand die doet aan ‘practice what you preach’.
  3. QUICK FIX is een illusie. Er wordt geen knop omgezet en hoppa, alle ballast is van je af. Hello new life. Het vraagt toewijding en doorzettingsvermogen. Soms kan het snel gaan, dat wel. Soms zal je de neiging hebben om de handdoek in de ring te willen gooien. Het is vallen en weer opstaan. Soms liever in bed blijven dan opstaan. Nieuwe gewoontes aanleren en met mededogen jezelf telkens weer bij de hand nemen. Toegeven waar je nog niet trouw was en bent aan jezelf. Je wordt niet in een paar sessies een compleet ander mens: eerst dient de innerlijke opruiming voltooid te zijn. Eerst door de modder en alles wat verborgen zat, onderdrukt was. Daarna kan het nieuwe fundament worden gebouwd voor wat je werkelijk wil. Ware transformatie is het uithalen van alle onkruid met wortels en alles. Niet meer terugvallen en het werkelijk ook oplossen.
  4. Kies iemand die alles durft BENOEMEN, die geen blad voor de mond neemt en die je waar nodig meteen bijstuurt. Die verder gaat waar jij wil afhaken. Iemand van wie de stijl helemaal jouw ding is. Hou je van pit, een warme cocon, rock-a-billy, sarcasme en drive? Bel mij ;-). Wil je een andere aanpak? Bel mijn collega’s.
  5. Heb je RESULTAAT bij jouw coach, gids, healer? Zet je stappen in je persoonlijke groei (hoe klein soms ook)? Lukt het jou om dingen die je eerder op een bepaalde manier deed om te buigen eens je coachtraject is afgelopen? Merk je verandering in je kwaliteit van leven, heb je knopen durven hakken, ben je innerlijke ballast aan het opruimen, leer je jezelf op een diepere manier kennen, … ? Wees brutaal eerlijk met jezelf. Je kan bij de hipste en zotste persoon in de leer zijn, met alleen façade kom je nergens.

En tot slot: omring je met mensen die jouw groei toejuichen! Die je steunen wanneer je ervoor kiest om aan jezelf te werken en om nu voor eens en altijd komaf te maken met alles wat je tegenhoudt vanbinnen. Dat kunnen kleine dingen zijn, overtuigingen, angsten of immense trauma’s. De opruimfase is tijdelijk, de beloning van helemaal jezelf te kunnen zijn komt daarna en is een prachtervaring. Het is net de bedoeling dat we evolueren in ons leven: een vlinder blijft ook niet eeuwig een rups, toch?! Laat je nooit afremmen door mensen die zelf angst hebben om te evolueren of zichzelf blijven verloochenen. Laat je niet tegenhouden door mensen met weerstand tegen hun eigen groei. Niet iedereen evolueert met je mee op hetzelfde tempo en dat is prima. Elk het eigen pad, op het eigen tempo. Durf mensen loslaten die je koste wat het kost klein willen houden, in dat comfortabele kooitje dat ze voor je hebben ontworpen. En blijf ze graag zien, zoveel als mogelijk. LEEF! NU. Niemand is morgen beloofd.

Ik wens je alle goeds op jouw zoektocht en ontmoet je graag, mochten onze wegen mekaar kruisen.