Geschreven door Gwenny Verhoye

Wie weet doe jij het zelf ook. Vlak na het wakker worden of vlak voor het slapengaan, een reeks affirmaties afdreunen. Met de verwachting dat je volgende week wakkeer wordt op pakweg woensdag en je leven er totaal anders uitziet. Dat het zo niet werkt, daar was je ondertussen hopelijk al achter gekomen. Maar waarom precies? Waarom lijkt iedereen in je omgeving er baat bij te hebben en doet het klaarblijkelijk niet voor jou?

De populariteit van affirmaties zag ik de laatste tien jaar stevig boomen bij het grote publiek, terwijl ze wellicht al stevig aan kracht wonnen bij het lanceren van The Secret en alles wat daarop volgde in de jaren daarna. In deze blog gaan we wat dieper in op de grote valkuilen van affirmaties. We ontdekken hoe je voor jezelf een routine kunt krijgen, die je wél vooruit helpt i.p.v. gevangen houdt in de vicieuze cirkel waar je net probeert uit te komen door gebruik van affirmaties.

Commercieel gezien worden affirmaties tegenwoordig naar voor geschoven als hét redmiddel, die op korte termijn je leven zou helpen transformeren. Helaas werkt het voor velen, waaronder een pak van mijn cliënten, helemaal niet zo. Er is een juistere manier om ermee te gaan oefenen, die niet noodzakelijk via de mainstream en commerciële kanalen te vinden is. Mijn intentie is om steeds te vertrekken van het fundament van alles wat tegewoordig op grote schaal en commercieel wordt aangeboden. Om trouw te blijven aan de werkelijke basis vanuit de esoterie en jullie daar ook uitgebreid kennis te laten mee maken. Eens je de valkuilen kent, weet je ook waarom het voor jou tot nu toe niet heeft gewerkt. Dan kan je het anders aanpakken.

En dan krijg jij ook eindelijk RESULTAAT!

Of je nu een zelfstandige zaak hebt, een spiritueel traject volgde, op een business school zat, of je gewoon graag verdiept in de invloed van positieve gedachten en gevoelens: ik ben er zeker van dat je ooit al van affirmaties hoorde. Een affirmatie wordt gebruikt als krachtzin, die je door herhaling steeds meer gaat geloven en zo ga je er ook naar handelen. Het nestelt (verankert) zich steeds beter op je onderbewuste en wat je onderbewuste gelooft, daar ga je naar leven. Kort door de bocht: het helpt je om je visie te veranderen, zodat je anders (ruimer) kijkt en denkt. Als je anders kijkt en denkt, ga je anders geloven. Als je anders gelooft, ga je anders doen. En door dagelijks kleine handelingen anders te doen, verander je op termijn je dagelijkse gewoontes en zo ook je leven.

DE GROTE VALKUILEN VAN AFFIRMATIES

 1. Een affirmatie die jij eigenlijk stiekem niet gelooft, leidt je helemaal weg van waar je wil zijn.
  Iemand die tientallen jaren in een financiële put heeft vertoefd en een affirmatie gebruikt als ‘ik ben rijk’ of ‘ik bezit alles wat ik wens’, zorgt voor een grote innerlijke weerstand. Je hele menselijke systeem is er namelijk zo lang op getraind om te geloven dat jij niet rijk bent. Tekort hebben, dat was alles wat je zag gebeuren en wat je hebt ervaren. Je bent gaan geloven dat het voor jou niet lukt om een gezonde, financiële basis te leggen. Je bent ondertussen al zo lang in die paniekrol blijven hangen, dat een nieuwe situatie (zoals plots een pak geld ontvangen of beter betaald werk vinden) als onbekend en bedreigend wordt gezien. Je gaat er dus innerlijk tegen rebelleren. Met als gevolg: tegenstrijdige ervaringen en zelf-sabotage. Enerzijds wil je niets liever dan morgen al je financiële situatie omkeren, maar je systeem moet eerst nog gereset te worden om dat ook echt te kunnen realiseren. De paniek dient ook nog uit je lichaam te verdwijnen. En dat vragt discipline, doorzettingsvermogen en de juiste aanpak voor jou. Het vraagt heel veel geduld. Eén affirmatie gaat niet ineens al die jaren aan twijfels, armoede, struggles, schaartste-bewustzijn, … uitwissen.
 2. Een affirmatie die je niet voelt met je zintuigen, maar enkel afdreunt met woorden, heeft geen zin.
  Ga even op onderzoek uit: als je je afirmatie(s) uitspreekt: waar voel je dat dan precies? Krijg je een geruststellend gevoel, gaan je ogen fonkelen en gaat je hartslag van opwinding omhoog? Of komt er een knoop in je maag, wordt je keel als het ware dichtgeknepen? Krijg je ademnood? Wordt je opstandig? Of net heel blij? Overloop al je zintuigen. Sluit je ogen en ontdek. Zie je het voor je, als de affirmatie die je gebruikt werkelijkheid wordt? Welke geuren en kleuren neem je waar? Wat hoor je? Wat voel je? Wat proef je? Komt er niets van sensaties via geen enkel zintuig, dan weet je dat je wellicht op zoek moet naar een beter passende affirmatie voor jou, op dat moment. Of dat je werk te doen hebt in het weer leren VOELEN van alles.
 3. Een affirmatie die je getailleerd is in jouw moeilijke thema’s, zorgt voor vertraging.
  Als je heel gedetailleerde affirmaties gebruikt in thema’s die voor jou bijzonder lastig zijn geweest tot nu toe, dan help je jezelf echt niet vooruit. Een voorbeeld. Stel dat je dagelijks de affirmaties gebruikt: ‘Mijn ideale partner heeft blauwe ogen, is 40, en een bijzonder succesvol zakenman. We gaan vijf keer per jaar op reis, rijden in een gloednieuwe Ferrari en hebben een buitenverblijf in Italië, aan het Gardameer.’ Als je tot nu toe een hels parcours aflegde op relatie- en geldvlak, en je bent single, dan is de kloof immens groot naar de volgende stap en naar het eindresultaat zoals jij het wenst. Dat eindresultaat is de bovenste trede van de trap, daar wil je naartoe. Maar van waar je nu staat in je leven heb je eerst nog wat andere treden te nemen tot je boven bent. Een ander voorbeeld. Stel dat je al die jaren moeite had om een stabiel werkleven uit te bouwen. Wanneer je dan de affirmaties gebruikt: ‘Ik ben baan in mijn eigen bedrijf, leidt een team van een handjevol werknemers en heb een perfecte work-life-balance’, dat is te ver van waar je op dat moment staat. Dat zorgt weer voor die innerlijke strijd, want je weet namelijk donders goed hoe gefrustreerd je momenteel door het leven gaat als werkzoekende.

DE 3 G’S ALS OPLOSSING

 1. Geloof
  Gebruik alleen die affirmaties, waarvan je diep vanbinnen toch al ergens gelooft dat het ook voor jou mogelijk is. Affirmaties waarbij je beseft dat je mits een aantal aanpassingen zeker in aanmerking komt om ze te realiseren in jouw leven. Affirmaties die telkens de volgende trede van de trap in kaart brengen, i.p.v. alleen de bovenste trede (die op dat moment onbereikbaar is van waar je staat).
 2. Gevoel
  Je kiest beter één affirmatie per week of zelfs per maand, waarvan je 100% voelt dat die jou in de goeie richting brengt, dan een dagelijkse lijst af te dreunen met alle affirmaties die op jou van toepassing zijn. Blijf af en toe een check-up doen en VOEL. Zet al je zintuigen in. Wees klaar om te ervaren hoe snel het kan gaan, wanneer je affirmaties gebruikt die je ook echt doorvoelt. Dan komt er stroming in en krijg je steeds vlot resultaat.
 3. Gedetailleerd op maat!
  Gebruik algemene affirmaties in de thema’s die voor jou moeilijker zijn: minder details is in dat geval beter. Ook hier weer: doe het stap per stap, trede per trede. Heb je een bepaalde tussenstap gerealiseerd, op naar de volgede! Gedetailleerde affirmaties met meer specifieke informatie gebruik je best voor de thema’s die iets minder bedreigend zijn geweest in jouw leven tot nu toe. Dat brengt een beter resultaat op alle vlakken.

VOORBEELDAFFIRMATIES

Graag deel ik een beknopte lijst om je op weg te helpen. Maak het luchtig en leuk voor jezelf!

 1. Ik ben ‘blessed’ en ‘highly favoured’.
 2. Er wordt altijd voor mij gezorgd.
 3. Het geld dat ik uitgeef, wordt vanaf nu altijd vervangen door meer.
 4. Alles is altijd mogelijk, ook voor mij.
 5. Ik héb, omdat ik BEN.

Hou er rekening mee dat je minimum 21-30 dagen non-stop je affirmaties dient te gebruiken, om je hele systeem te laten volgen met de ‘nieuwe jij’. Dat is de tijd die je minimum nodig hebt om alles in jou te laten wennen aan nieuwe vooruitzichten en mogelijkheden. Om alles te verankeren. Om je affirmaties nog dieper te doorvoelen, te geloven en ernaar te gaan leven.

TIP: het volstaat om een affirmatie die heel krachtig is voor jou 17 seconden te doorvoelen. Dan wordt er al een nieuwe positieve gedachte opgewekt en zo trek je steeds meer positieve gedachten aan. Anders denken = anders geloven. Anders geloven = … je las het al hierboven in de blog!

TIP: zelf gebruik ik al jaren de app YAPP. Daar kun je naar hartenlust alle affirmaties instellen, die je graag op geregelde tijdstippen op je gsm-scherm wil zien verschijnen. Het aantal herhalingen per dag bepaal jjj ook helemaal zelf. Voel je vrij om hier ongeremd mee te gaan spelen.