Geschreven door Gwenny Verhoye

Wie weet doe jij het zelf ook. Vlak na het wakker worden of vlak voor het slapengaan, een reeks affirmaties afdreunen. Met de verwachting dat je volgende week wakker wordt op pakweg woensdag en je leven er totaal anders uitziet. Dat het zo niet werkt, daar was je ondertussen hopelijk al achter gekomen. Maar waarom precies? Waarom lijkt iedereen in je omgeving er baat bij te hebben en doet het klaarblijkelijk niets voor jou?

De populariteit van affirmaties zag ik de laatste tien jaar stevig boomen bij het grote publiek, terwijl ze wellicht al stevig aan kracht wonnen bij het lanceren van The Secret en alles wat daarop volgde in de jaren daarna. In deze blog gaan we wat dieper in op de grote valkuilen van affirmaties. We ontdekken hoe je voor jezelf een routine kunt krijgen, die je wél vooruit helpt i.p.v. gevangen houdt in de vicieuz

Ze parkeerde haar wagen naast die van mij en had niet eens in de gaten dat ik er zat. Ze dacht eindelijk helemaal alleen te zijn. Veilig. Hou in gedachten dat deze prachtvrouw er van uitging dat er geen enkel ander mens rondom was. Pas dan was de kust in haar beleving veilig genoeg om zichzelf te durven zijn. En in die seconde liet ze alle remmen los. De tranen stroomden over haar wangen en ik kon haar zien schreeuwen en zuchten. De wanhoop en ontreddering namen de bovenhand. Ook al was het zonder geluid door de gesloten ramen en de afstand, het kwam van in de diepste diepten en ging voelbaar door merg en been. Ze verborg haar hoofd in haar armen. En toen was het in een oogwenk voorbij. Even afstoffen, spiegeltje kijken, tranen wegvegen, rug recht, wagen uit, spullen uit de koffer. En weer op pad! ‘Sterk zijn’, achter de meest geloofwaardige façade die ik zelf ooit had waargenomen bij mensen. Dat was pas deze week nog, op de parking aan de school van dochterlief.

Waar zijn we in hemelsnaam toch mee bezig met zijn allen?

Een van mijn meest dierbare vriendinnen vat het al vele jaren samen in deze zin (thanks Katie) : “we moeten uiteindelijk allemaal terug naar de basis.” OHA TO THAT! Wat die basis volgens haar – en volgens mij – dan wel mag zijn? Dat licht ik graag even toe. Voor veel mensen is het concept ‘doen en zijn waar JIJ werkelijk deugd van hebt in jouw leven’ compleet nieuw. Iets waar ze nog nooit eerder bij stilstonden, omdat ze er altijd op gericht waren de praktische kant van het leven voor elkaar te krijgen. Door hoe we van in onze kindertijd geprogrammeerd zijn om gehoorzaam en volgzaam te zijn en vooral niet teveel af te wijken van de groep, hebben we geleerd om te negeren wat er vanbinnen bij onszelf zit te bruisen om te mogen gerealiseerd worden. Velen hebben het pad gevolgd dat hun ouders hebben uitgestippeld en durfden daar niet van afwijken. Velen hebben zichzelf geofferd ‘voor de ander’ en krijgen nu de rekening gepresenteerd van het misschien jarenlang negeren van wat het eigen hart en ziel ingaven. Velen hadden van kleins af aan een haarfijne verbinding met hun innerlijk en hun kern, maar zijn onderweg zo oneindig veel gekleineerd, uitgelachen en genegeerd, dat ze dit op de meest schrijnende manier in de vergeethoek zijn gaan drummen. Ze zijn zichzelf gaan inkrimpen, om aanvaard te worden, graag gezien te zijn, om te overleven. Velen merken nu dat wie ze vertrouwden en dichtbij lieten helemaal anders in elkaar steken dan ze altijd hebben gedacht. Alle schellen vallen van de ogen. Velen zijn mekaar aan het ontgroeien, om opnieuw te kunnen verbinden met wie ze wél vooruit kunnen in dit leven. Velen ervaren nu pas hoe ze werkelijk willen leven en dat staat in schril contrast met hoe hun realiteit er op dit moment uitziet. Kortom: in de huidige menselijke evolutie die we doormaken wordt de vloer soms bijna letterlijk vanonder je voeten weggetrokken. Het leven doet precies wat nodig is: het ons zo ondraaglijk ongemakkelijk maken bij wat niet meer past bij ons persoonlijk, dat we geen andere keuze hebben dan in beweging komen en de nodige aanpassingen door te voeren.

Het doel van dit alles is dat we oprecht mogen leren kijken naar waar we onszelf en onze verbinding met onze Essentie binnenin zijn gaan verloochenen. We krijgen de kans dit helemaal te gaan transformeren en weer volop onze eigen en collectieve levensstroom aan te wakkeren. De levensstroom is als het sap bij bomen: zonder die stroom gaan ze dood. Alles wat gebaseerd is op façade en oppervlakkigheid gaat onverbiddelijk onderuit in de steeds verder aanwakkerende energie. En nee, dit proces is niet meer te stoppen. Je kan jezelf kameleon-gewijs nog even laten meespelen en stretchen tot je bijna niet meer kunt, maar het kantelpunt komt er aan. Sommigen slagen er momenteel nog in hun eigen schijnveilige bubbel intact te houden. Niets aan de hand! Alles prima, hoor. Jawel… De zoveelste gefilterde perfecte foto postend, hair-flip, reisje doen, centje op de bank, restaurantje mmmm, op naar de volgende (spirituele) activiteit om maar niet te hoeven stilvallen en stilstaan. Anderen zonderen zich steeds meer af, omdat ze geen aansluiting meer denken te vinden met iemand die hen begrijpt. Al is die er wel, altijd en overal. Als je maar bereid bent om het te zien en iets te doen met alle mogelijkheden die je wél worden geboden.

Het moeilijkste wat je ooit zult doormaken als je jouw leven gaat transformeren, is ervaren hoe het is wanneer alles waar je eerder houvast in vond, compleet afbrokkelt. Dit kan het meest beangstigende zijn wat je ooit hebt meegemaakt. Deze fase worden ook wel eens een ‘donkere nacht van de Ziel genoemd’: in eerste instantie lijkt het alsof je wereld helemaal ineenstort en alles hopeloos verloren is. Alsof je moederziel alleen zal wegkwijnen. Misschien is het een relatie die net ‘goed genoeg’ was en die je in stand hield om maar niet alleen te hoeven zijn. Misschien krijg je die financiële genadeklap. Kom je in aanraking met geweld. Verwaarlozing, misbruik. Misschien is het een ontslag. Een overlijden dichtbij. Een bedrijf dat onderuit gaat. Of alles ineens. Wat het ook mag zijn bij jou, weet dat dit NIET het einde van jouw wereld is. Het is een kantelpunt in je leven, dat ervoor zorgt dat je naar binnen keert en eerst die stukken uitfiltert en transformeert die een grootser leven dan wat je momenteel leidt, in de weg zitten. Dat betekent het aankijken van je eigen schaduw: je eigen innerlijke donkere delen, die een ruimer, vrijer, meer vervullend leven in de weg zitten. Elk van jouw innerlijke schaduwstukken heeft ook een immens krachtige boodschap en een geschenk voor jou. Maar het kan een stevige opgave zijn om ze te durven aankijken, erkennen en toelaten. Weet dat het precies daarom is, dat mensen zoals ik HIER zijn, opgestaan zijn en er hun levenswerk van maakten. Om naast jou te staan, terwijl jij door je transformatie gaat. Om die gids te zijn, die ze graag zelf hadden gehad toen ze er (tientallen) jaren geleden al doorgingen. Er wordt ALTIJD voor je gezorgd, remember that.

Graag kaart ik ook eventjes kort aan wat mij de voorbije jaren opvalt op ontelbare online kanalen en bij de vele zelfverklaarde goeroes en centra die momenteel als paddenstoelen uit de grond poppen. Weet dat er ook op collectief vlak nog heel wat te ontmantelen valt wat niet meer past bij een zuiver, grootser, ruimer, meer vervullend leven voor iedereen. Weet dat een groot percentage van al die goeroes en centra wel een aanbod hebben waar je ogen van gaan blinken en waar je het idee krijgt ware verbinding met jezelf en anderen te vinden, terwijl je er in een vicieuze cirkel wordt getrokken en vooral aan bezighouding doet i.p.v. ware transformatie op de diepste levels. Je bent er wel mee bezig, maar fundamenteel verandert er niets binnen in jou. Zo binnen zo buiten, dus als er innerlijk geen ware transformatie is dan blijft jouw realiteit zich ook steeds op dezelfde manier in vicieuze cirkels tonen. Het ‘spiritueel shoppen’ viert momenteel hoogtij en ook daar zit een prachtige les in: waartoe laten we ons nog steeds bijna zonder weerstand verleiden, terwijl ons hele systeem innerlijk aangeeft dat het niet klopt? Kunnen we dit keer wél inzien dat we opnieuw meesters aan het dienen zijn buiten onszelf, die niet authentiek aan het werk zijn? Waar maken we onszelf wijs dat we ‘goed bezig’ zijn, terwijl we het nog niet eens aandurven om innerlijk aan te kijken wat zoveel pijn doet of in de weg zit? Op elke straathoek vind je deze dagen wel iemand die beweert je te kunnen helpen. Maar als je even dieper gaat kijken, spelen er toch weer thema’s mee als geldgewin, macht en manipulatie over lijken heen. Er zijn ontelbare kopies van kopies van kopies, die allemaal beweren niet de weg te volgen van ‘de beste willen zijn’ en de ander plat te trappelen, maar het toch doen via al hun daden en acties. Velen van die zogenaamd bewuste helpers, vallen zelf ten prooi aan de meest verslavende middelen op deze planeet, zorgen amper voor zichzelf, passen niet op zichzelf en hun leven toe wat ze verkondigen naar anderen toe en stellen zichzelf BOVEN de mensen die volgens hen nog onbewust en ‘fout’ door het leven gaan. Om het met de woorden van Lieve, één van mijn meest ervaren mentoren te typen: “wie werkelijk BEWUST is in deze tijden, wie WEET en wie oprecht de intentie heeft om mensen te helpen, die zie je niet meteen. Die verschijnt ook niet noodzakelijk om de haverklap op één of ander scherm. Die is niet bezig met het doorlopend verkondigen van de eigen mening online. Waw, yes, lekker populair! Alweer een blinkende goeroe om te volgen. Wie werkelijk bewust is, is niet bezig met het uitschreeuwen hoe ‘wakker’ ze wel zijn tegenover anderen. Die staat aan de zijlijn en observeert het schouwspel. Die staat klaar om diegenen op te vangen, die uit de massa stappen en hun eigen innerlijke ‘journey’ willen beginnen. Wie bewust is, is niet bezig met het proberen om anderen in hun eigen wereldbeeld te betrekken en hen te overtuigen dat er maar één weg is. Er zijn ontelbare wegen, via oneindige kanalen, altijd weer opnieuw, voor iedereen in Divine timing. Helemaal op het tempo en de manier dat bij elk van ons past. Wie werkelijk bewust is, is bezig waar het nodig is: op de ‘werkvloer’. Zonder medailles te willen verdienen of geprezen te willen worden bij de grote massa. Die is aan het werk, soms al van lang voor jij geboren bent: bij, tussen en met de mensen die om hulp schreeuwen en niet meer weten of ze nog een dag langer op deze soms zo ogenschijnlijk verdorven planeet willen blijven.

Hoe maak JIJ nu het onderscheid?

 1. Observeer de mensen en de plaatsen waar je je laat assisteren: zijn dat mensen die zelf alles toepassen in hun leven wat ze jou leren? Of duikt er al heel snel een verdorven schandaaltje op in wat voor richting dan ook (projecteren ze hun eigen ontevredenheid op anderen, wordt er geroddeld, moet je je eerst bewijzen of in bochten wringen om bij hun soort clubje te mogen horen, bestoken de clubjes onderling elkaar, demonstreren ze ontrouw naar anderen toe, is er bedrog, misbruik van alcohol, drugs, misbruik van vertrouwen, … in het spel?). Hebben ze alles zelf doorleefd, of geven ze gewoon materie door die ze ergens uit een cursus of een workshop hebben gehaald en gekopieerd? Baseer je altijd op wat anderen doen, wat ze zeggen kan daar volledig van afwijken: daden liegen niet. Voelt het JUIST aan vanbinnen? Dat is niet hetzelfde als oncomfortabel aanvoelen omdat je met nieuwe dingen in aanraking komt: dit is dan weer volkomen normaal bij je eerste stappen. Maar: voel je je VEILIG genoeg om helemaal jezelf te zijn? Je krijgt al snel door wie een rolletje speelt en aan het meesurfen is op de golven van de paddenstoelen-poppers.
 2. Ging jouw helper ZELF eerder door de modder in het eigen leven? Is jouw helper zelf aan de slag moeten gaan met de eigen innerlijke transformatie door tegenslagen, kantelpunten, uitdagingen, …? Is jouw helper recent opgestaan en beweert hij/zij al alles nu meteen al onder de knie te hebben wat nodig is om jou volwaardig door je transformatie te helpen? Of heeft jouw helper zich over vele jaren intens ontwikkeld en laten bijstaan, is er een pak energie/tijd/geld geïnvesteerd om als helper zelf het meest zuivere kanaal te worden voor jou? Met vallen en opstaan? Ging jouw helper meerdere keren onderuit tot er geleerd was wat er geleerd diende te worden? Is je helper ook een mens die kan toegeven waar hij of zij tegen de eigen grenzen aanloopt? Of is het vooral het standaard nummertje van praatje praatje praatje, centje incasseren en ga maar weer? Voel hierover in. Het antwoord ken je al.
 3. De TIJD en ENERGIE die jouw helper voor je vrijmaakt en soms kosteloos geeft: als je op vrijdag om 22 uur een voicemail inspreekt dat je helemaal onderuit aan het gaan bent en geen enkele van de crisisnummers kunt bereiken: duurt het dan tot maandag tot je respons krijgt, of krijg je je helper vlot weer aan de lijn, die je er tot na het weekend alvast weer bovenop helpt? Om je daarna verder te assisteren via een actieplan op korte termijn? Is jouw helper die rots in de branding, die hij of zij beweert te zijn wanneer het er ECHT op aankomt?
 4. Ben je welkom precies zoals je bent? Of krijg je een label opgeplakt? Wakker, niet wakker, gevaxxxxxt, niet gevaxxxxxxt, spiritueel, niet-spiritueel (elk levend wezen is onderdeel van de schepping en levensstroom, dus niemand kan niet-spiritueel zijn – commercieel en oppervlakkig label alweer 😉 ). Bewust, niet bewust, man, vrouw, X, huidskleur dit, huidskleur dat, geloof dit, geloof dat, te jong, te oud, te mooi, te lelijk, te weet ik veel wat? Wakker zijn (dé nieuwste hipste term in commercieelland) en in de gaten hebben dat er één en ander rondom ons niet klopt op maatschappelijk en wereldvlak is nog van een totaal ander kaliber dan zelf BEWUST in je leven staan en dat ook effectief toepassen op je eigen leven en relaties met anderen. Soms sta ik nog met verstomming geslagen hoe zelfverklaarde goeroes en populaire centra bij het grote publiek er nog niet eens in geslaagd zijn om hun eigen oordeel naar anderen toe los te laten. Recent nog werd ik in één van mijn werkplaatsen vooraf gewaarschuwd voor een cliënt die langs kwam voor mij, ze vonden de dame in kwestie maar een ‘specialleke met wie er altijd wel iets aan de hand was’. Het klopt dat die dame een immens zwaar leven achter de rug heeft tot nu toe, met trauma’s en gebeurtenissen die misschien bij één op de zoveel voorkomen en die ik voor haar nog nooit in zo’n combinatie en snelle opeenvolging had gezien bij mensen. In mijn ogen was het vooral een vrouw op zoek naar zichzelf en houvast, die hartelijk welkom was, precies zoals ze nu is, op het punt waar ze nu in haar leven staat. Ik kijk naar ZIELEN, geen labels. Wat weten wij nu van het leven en de keuzes van anderen? Hoe denken we hun achtergrond en innerlijk te kennen, terwijl we nog niet eens het topje van de ijsberg bij onszelf hebben ontdekte en onderzocht? Wie zijn wij in hemelsnaam om daar wat van te vinden? Observeer goed en voel in hoe er door jouw helper en centrum wordt geoordeeld, veroordeeld, met labels geplakt. Daar wil je niet zijn.

En tot slot, mooie mensen, een paar vragen om je dit weekend wat aan te wakkeren en te laten invoelen.

Op welke vlakken hebben we alle macht en beslissingsrecht over onszelf uit handen gegeven?

Waar volgen we blindelings anderen en groepen die we stiekem verafschuwen?

Waar sluiten we aan bij groepen om gewoon ergens bij te horen, ook al hebben we door dat hun motieven alles behalve zuiver zijn?

Wanneer zijn we gehoorzaam, zwijgzaam en volgzaam, daar waar we unieke ‘trailblazer’ (pionier) en rebel willen zijn die paden vrijmaakt voor anderen?

Wanneer zijn we een wereld gaan creëren waar mensen zich niet eens meer veilig voelen om volwaardig te mogen ZIJN naast en nabij alle anderen?

Waar negeren we onze eigen innerlijke ‘rode vlaggen’ dat er iets helemaal niet pluis is, zo lang we maar kunnen blijven doen alsof we ons leven voor mekaar hebben?

Weet dat dit exact de stukken zijn, waar we allemaal vroeg of laat de rekening voor gepresenteerd krijgen. Benieuwd naar jullie antwoorden, delen mag.

Voel je dat het jouw moment is, om met je eigen innerlijk werk te starten? Laat mij of manlief jouw gids zijn naar het meest vervullende leven op maat voor jou, waarvan je nu nog niet eens gelooft dat het mogelijk is. En check mij/ons eerst maar eventjes! Dat geeft je een prima idee met wie je in aanraking komt :-). Een samenvatting over mijn aandeel (manlief laat ik vrij om het zijne via zijn kanalen te brengen) kan je hieronder vinden.

**Opstaan na het vallen is door de jaren heen en na bakken tegenslagen mijn meest verfijnde talent geworden,

**Mijn eerste ervaring met energiewerk en de Essentie van het leven was op mijn 19de (ik word er 41), geen paddenstoelen-pop-up hier 😉

**Hoewel ons eigen leven verre van perfect is houden manlief en ikzelf de vinger aan de pols naar mekaar toe om ons individueel en samen te blijven ontwikkelen en zo puur mogelijk te assisteren naar anderen toe,

**Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn! Ook alles wat meer licht, liefde en aandacht vraagt is hier van harte welkom. We leren je er ook mee omgaan om het meest volwaardige leven te leiden.

**Het mooiste compliment dat ik voor mijn werk kan krijgen, is dat ik jou op korte termijn niet meer terug over de vloer krijg. Dat betekent dat ik mijn assistentie-werk heb voltooid en jouw transformatie voor nu klaar is. Je bent weer volwaardig in verbinding met jouw kern en kan het zelf wel.

**Labels en hiërarchie zijn voor dingen in plaats van mensen.

Hier ben je één van ons. Hier kom je veilig thuis.

Fijn weekend!

e cirkel waar je net probeert uit te komen door gebruik van affirmaties.

Commercieel gezien worden affirmaties tegenwoordig naar voor geschoven als hét redmiddel, die op korte termijn je leven zou helpen transformeren. Helaas werkt het voor velen, waaronder een pak van mijn cliënten, helemaal niet zo. Er is een juistere manier om ermee te gaan oefenen, die niet noodzakelijk via de mainstream en commerciële kanalen te vinden is. Mijn intentie is om steeds te vertrekken van het fundament van alles wat tegenwoordig op grote schaal en commercieel wordt aangeboden. Om trouw te blijven aan de werkelijke basis vanuit de esoterie en jullie daar ook uitgebreid kennis te laten mee maken. Eens je de valkuilen kent, weet je ook waarom het voor jou tot nu toe niet heeft gewerkt. Dan kan je het anders aanpakken.

En dan krijg jij ook eindelijk RESULTAAT!

Of je nu een zelfstandige zaak hebt, een spiritueel traject volgde, op een business school zat, of je gewoon graag verdiept in de invloed van positieve gedachten en gevoelens: ik ben er zeker van dat je ooit al van affirmaties hoorde. Een affirmatie wordt gebruikt als krachtzin, die je door herhaling steeds meer gaat geloven en zo ga je er ook naar handelen. Het nestelt (verankert) zich steeds beter op je onderbewuste en wat je onderbewuste gelooft, daar ga je naar leven. Kort door de bocht: het helpt je om je visie te veranderen, zodat je anders (ruimer) kijkt en denkt. Als je anders kijkt en denkt, ga je anders geloven. Als je anders gelooft, ga je anders doen. En door dagelijks kleine handelingen anders te doen, verander je op termijn je dagelijkse gewoontes en zo ook je leven.

DE GROTE VALKUILEN VAN AFFIRMATIES

 1. Een affirmatie die jij eigenlijk stiekem niet gelooft, leidt je helemaal weg van waar je wil zijn. Iemand die tientallen jaren in een financiële put heeft vertoefd en een affirmatie gebruikt als ‘ik ben rijk’ of ‘ik bezit alles wat ik wens’, zorgt voor een grote innerlijke weerstand. Je hele menselijke systeem is er namelijk zo lang op getraind om te geloven dat jij niet rijk bent. Tekort hebben, dat was alles wat je zag gebeuren en wat je hebt ervaren. Je bent gaan geloven dat het voor jou niet lukt om een gezonde, financiële basis te leggen. Je bent ondertussen al zo lang in die paniekrol blijven hangen, dat een nieuwe situatie (zoals plots een pak geld ontvangen of beter betaald werk vinden) als onbekend en bedreigend wordt gezien. Je gaat er dus innerlijk tegen rebelleren. Met als gevolg: tegenstrijdige ervaringen en zelf-sabotage. Enerzijds wil je niets liever dan morgen al je financiële situatie omkeren, maar je systeem moet eerst nog gereset te worden om dat ook echt te kunnen realiseren. De paniek dient ook nog uit je lichaam te verdwijnen. En dat vraagt discipline, doorzettingsvermogen en de juiste aanpak voor jou. Het vraagt heel veel geduld. Eén affirmatie gaat niet ineens al die jaren aan twijfels, armoede, struggles, schaarste-bewustzijn … uitwissen.
 2. Een affirmatie die je niet voelt met je zintuigen, maar enkel afdreunt met woorden, heeft geen zin. Ga even op onderzoek uit: als je je affirmatie(s) uitspreekt: waar voel je dat dan precies? Krijg je een geruststellend gevoel, gaan je ogen fonkelen en gaat je hartslag van opwinding omhoog? Of komt er een knoop in de maag, wordt je keel als het ware dichtgeknepen? Krijg je ademnood? Wordt je opstandig? Of net heel blij? Overloop al je zintuigen. Sluit je ogen en ontdek. Zie je het voor je, als de affirmatie die je gebruikt werkelijkheid wordt? Welke geuren en kleuren neem je waar? Wat hoor je? Wat voel je? Wat proef je? Komt er niets van sensaties via geen enkel zintuig, dan weet je dat je wellicht op zoek moet naar een beter passende affirmatie voor jou, op dat moment. Of dat je werk te doen hebt in het weer leren VOELEN van alles.
 3. Een affirmatie die te gedetailleerd is in jouw moeilijke thema’s, zorgt voor vertraging . Als je heel gedetailleerde affirmaties gebruikt in thema’s die voor jou bijzonder lastig zijn geweest tot nu toe, dan help je jezelf echt niet vooruit. Een voorbeeld. Stel dat je dagelijks de affirmaties gebruikt: ‘Mijn ideale partner heeft blauwe ogen, is 40, en een bijzonder succesvol zakenman. We gaan vijf keer per jaar op reis, rijden in gloednieuwe Ferrari en hebben een buitenverblijf in Italië, aan het Gardameer.’ Als je tot nu toe een hels parcours aflegde op relatie- en geldvlak, en je bent single, dan is de kloof immens groot naar de volgende stap en naar het eindresultaat zoals jij het wenst. Dat eindresultaat is de bovenste trede van de trap, daar wil je naartoe. Maar van waar je nu staat in je leven heb je eerst nog wat andere treden te nemen tot je boven bent. Een ander voorbeeld. Stel dat je al die jaren moeite had om een stabiel werkleven uit te bouwen. Wanneer je dan de affirmaties gebruikt: ‘Ik ben baas in mijn eigen bedrijf, leidt een team van een handjevol werknemers en heb een perfecte work-life-balance’, dat is te ver van waar je op dat moment staat. Dat zorgt weer voor die innerlijke strijd, want je weet namelijk donders goed hoe gefrustreerd je momenteel door het leven gaat als werkzoekende.

DE 3 G’S ALS OPLOSSING

 1. GELOOF Gebruik alleen die affirmaties, waarvan je diep vanbinnen toch al ergens gelooft dat het ook voor jou mogelijk is. Affirmaties waarbij je beseft dat je mits een aantal aanpassingen zeker in aanmerking komt om ze te realiseren in jouw leven. Affirmaties die telkens de volgende trede van de trap in kaart brengen, i.p.v. alleen de bovenste trede (die op dat moment onbereikbaar is van waar je staat).
 2. GEVOEL Je kiest beter één affirmatie per week of zelfs per maand, waarvan je 100% voelt dat die jou in de goeie richting brengt, dan een dagelijkse lijst af te dreunen met alle affirmaties die op jou van toepassing zijn. Blijf af en toe een check-up doen en VOEL. Zet al je zintuigen in. Wees klaar om te ervaren hoe snel het kan gaan, wanneer je affirmaties gebruikt die je ook echt doorvoelt. Dan komt er stroming in en krijg je steeds vlot resultaat.
 3. GEDETAILLEERD op maat! Gebruik algemene affirmaties in de thema’s die voor jou moeilijker zijn: minder details is in dat geval beter. Ook hier weer: doe het stap per stap, trede per trede. Heb je een bepaalde tussenstap gerealiseerd, op naar de volgende! Gedetailleerde affirmaties met meer specifieke informatie gebruik je best voor de thema’s die iets minder bedreigend zijn geweest in jouw leven tot nu toe. Dat brengt een beter resultaat op alle vlakken.

VOORBEELDAFFIRMATIES

Graag deel ik een beknopte lijst om je op weg te helpen. Maak het luchtig en leuk voor jezelf!

 1. Ik ben ‘blessed’ en ‘highly favoured’.
 2. Er wordt altijd voor mij gezorgd.
 3. Het geld dat ik uitgeef, wordt vanaf nu altijd vervangen door meer.
 4. Alles is altijd mogelijk, ook voor mij.
 5. Ik héb, omdat ik BEN.

Hou er rekening mee dat je minimum 21-30 dagen non-stop je affirmaties dient te gebruiken, om je hele systeem te laten volgen met de ‘nieuwe jij’. Dat is de tijd die je minimum nodig hebt om alles in jou te laten wennen aan nieuwe vooruitzichten en mogelijkheden. Om alles te verankeren. Om je affirmaties nog dieper te doorvoelen, te geloven en ernaar te gaan leven.

TIP: het volstaat om een affirmatie die heel krachtig is voor jou 17 seconden te doorvoelen. Dan wordt er al een nieuwe positieve gedachte door opgewekt en zo trek je steeds meer positieve gedachten aan. Anders denken = anders geloven. Anders geloven = … je las het al hierboven in de blog!

TIP: Zelf gebruik ik al jaren de app YAPP. Daar kan je naar hartenlust alle affirmaties instellen, die je graag op geregelde tijdstippen op je gsm-scherm wil zien verschijnen. Het aantal herhalingen per dag bepaal jij ook helemaal zelf. Voel je vrij om hier ongeremd mee te gaan spelen.Ze staarden me allebei aan, twijfelend of ze in lachen zouden uitbarsten of vluchten omdat ik gek was geworden.

Mijn dochter gilde het uit: “een roze boterham, HOEZO mam?” Manlief hield het midden tussen mededogen voelen voor mijn uitzonderlijke keuzes en bellen naar de hulplijn om zeker te zijn dat het nog wel goed met me ging. Nietsvermoedend had ik net een boterham met rode bieten-spread gemaakt, in de allermooiste tinten roze.

De ophef aan tafel gaf me de inspiratie om weer in m’n pen te kruipen, na heel wat maanden geen enkele blog te hebben geproduceerd. En terwijl ik de blikken en het gegiechel thuis rustig accepteerde, ging ik smullend voelen wat ik met jou wou delen over je eigen keuzes durven maken.

Makkelijk is het niet, wanneer je precies voelt wat wél voor jou is en dat lijnrecht staat tegenover wat anderen voor zichzelf kiezen. Maar als je blijft kiezen wat anderen willen en jouw eigen behoeftes onderdrukt, dan ontketen je een oorlog binnenin jezelf. Toegegeven, het vraagt discipline, weten wat je wil, bij jezelf blijven en moed! Bij mij was het ook geen 1-2-3-tje en klaar: het kostte me toch wat jaren om me niet langer zorgen te maken over wat anderen van mijn – soms wel heel aparte – keuzes vonden.

MAAK JIJ KEUZES:

1. Die best kloppen voor jezelf op dat moment in je leven?

Het resultaat hier is innerlijke rust, flow, moeiteloosheid. Als je dit één keer durft, wordt je er steeds beter in. En dat geeft weer de energie die je de volgende keer nog beter in je kracht helpt staan. Anderen gaan je steeds meer respecteren en voelen dat je niet meer beïnvloedbaar bent door hun (afkeurende) blikken of opmerkingen.

2. Om het anderen naar de zin te maken en elke confrontatie uit de weg te gaan?

Omdat anderen nu eenmaal prima weten hoe ze jou manipulatief in een hoekje kunnen drummen tot je toegeeft, tegen je eigen waarden in? Ook al voel je precies dat jij iets anders wil, vanuit je hart, buik en Ziel? Het resultaat hier is dat je lichaam en emoties in alarm gaan. Als je dat lang genoeg volhoudt, ga je onderuit.

1 of 2? Een uiterst belangrijke overweging, die je tonnen energie en tijd kan kosten of opleveren!

Kies altijd van binnen (wat jij écht wil) naar buiten toe, i.p.v. omgekeerd.

HOE?
***Waarom je zoveel moeite hebt om achter je eigen beslissingen te staan, ook al stroken die niet met wat anderen kiezen of verwachten?

***Hoe je dit interne programma doorbreekt en ombuigt naar hoe het wel werkt voor jou en je omgeving?

Daar kunnen op korte termijn heel mooie stappen in worden gezet. Stuur me een bericht wanneer je voelt dat je daar assistentie in kan gebruiken.

En die boterham? Die gaf dochterlief van bijna 10 uiteindelijk de inspiratie om een pesterig klasgenootje te vertellen dat ze lekker eet wat zij zélf wil, over de middag op school. Ook al maakte hij dat openlijk belachelijk. You go, girl!