We hoorden dingen breken.

Gebonk op de muren en het lawaai van deuren die eraan moesten geloven. Midden in de nacht voelde ik me verplicht om even te gaan aanbellen bij deze mensen in onze straat. Kijken of het wel lukte en of ik iets kon betekenen. Ik voelde aan alles in mezelf dat er iets goed mis bleek te zijn. Lang verhaal kort: na jarenlang aanmodderen om hulp te krijgen voor hun zoon, trof ik een mama aan die zelf ook niet langer stand kon houden. De zoon was bezig alles binnen zijn bereik kapot te maken, om te laten voelen hoe diep alle onverwerkte stukken bij hem wel zaten. De mama was op. Alles wat zoveel jaren had kunnen sudderen binnenin bij beiden, kwam nu als een vulkaanuitbarsting aan de oppervlakte, omdat er voor onze kinderen simpelweg ‘geen plaatsen genoeg zijn’ om hulp te krijgen op langere termijn. Even opnemen en weer naar huis toe, plat gesust met medicatie: dàt lukt dan weer wel. Maar werkelijk innerlijk werk om de struikelblokken met wortel en alles te transformeren vanbinnen? Niets van dat alles. Zo werkt het systeem. De ouders moeten het maar zien te redden, wat in hun dagelijks leven betekent: vicieuze cirkels draaien. We kwamen in actie en belden de crisislijn voor jongeren. Aan de andere kant van de lijn kregen we te horen dat ervan daar niet geholpen kon worden door de telefoon, vooral omdat het om zo’n jong kind ging. Verder werden alle kanalen aangeraden die het gezin al vele jaren had geprobeerd en doorlopen, tevergeefs. “Naar spoed brengen, mevrouw, daar kan de dokter wat medicatie geven om de rust terug te laten keren.” En: “Bel de politie, zij kunnen de sfeer kalmeren en hem fysiek overmeesteren.” WAW. Ik bleef postvatten aan de voordeur tot de situatie weer stabiel was geworden, en hielp met afstands-healing.

Nu komt de aap uit de mouw: in de dagen daarna ging ik op onderzoek uit HOE deze kinderen en hun gezin werkelijk geholpen werden in ons Belgenlandje. Ik belde ook een aantal van mijn vroegere docenten en mentoren, die naar eigen zeggen absoluut ‘spiritueel’ werk verrichten. Sommigen van hen al tientallen jaren, al dan niet in hun eigen bewustzijnscentrum. Tot er verwacht wordt dat ze hun geclaimde spiritualiteit ook echt in de praktijk dienen om te zetten, zo bleek nu. Van de vele mentoren die ik heb gebeld, bleken er slechts twee te zijn die mij konden doorverwijzen naar kanalen waar de jongen en zijn gezin ook echt hulp en ondersteuning konden krijgen. Hallucinant… Verder kreeg ik te horen: “Ja, het klopt dat het schrijnende toestanden zijn in de jeugdzorg. We weten dat al vele jaren. Ik vertrouw erop, Gwenny, dat jij wel verder kunt om deze situatie te begeleiden.” Lekker makkelijk, geen verantwoordelijkheid nemen. Maar wel maandelijks tienduizenden euro’s incasseren voor hun ‘spiritueel’ werk. REALITY CHECK.

Zo heb ik nog een massa anekdotes te delen van de afgelopen 17 jaar over zogenaamd spirituele mensen die – wanneer je even dieper gaat inzoomen op wat ze doen en hoe ze zelf leven – mensen in de ban houden van zichzelf en hun aanbod, zonder écht onder de oppervlakte te gaan en ook in de diepte het nodige te transformeren. Ze blijven aan de oppervlakte zweven, en mensen hangen betoverd aan hun lippen. Ze promoten vaak klakkeloos zaken die lijnrecht indruisen tegen onze natuurlijke staat van zijn. Ze zijn er wel, maar niet op cruciale momenten. Die zelfverklaarde spirituele leiders, die niet oprecht hulp bieden wanneer het nodig is, op pakweg een vrijdagavond om 22 uur of tijdens een vakantieperiode. Want dan ‘werken ze niet’. Dat zijn niet de mensen waar je door geholpen wil worden. Hulpverleners die echt SPIRIT leven, die zijn er ook wanneer het er echt toe doet voor de mensen. In het heetst van hun moeilijke strijd!

Je kan mantra’s zingen tot je 100 jaar wordt, dagelijks mediteren, vegan eten en cursussen aanbieden voor tientallen mensen tegelijk. Je kan events inrichten die de mainstream kranten halen, terwijl je binnenin zelf eigenlijk wegkwijnt en door het bos de bomen niet meer ziet. Toch eventjes wordt daarmee de illusie van ware verbinding gecreëerd. Eenmaal terug alleen thuis, valt de hemel als het ware op je hoofd. Omdat de verbinding met jezelf nog niet is opgeruimd en hersteld. Het werkt alleen van binnen naar buiten toe, niet omgekeerd. Je kan er zijn voor andere mensen, terwijl je nog moet starten met je eigen innerlijk opruimwerk en er leren te zijn voor jezelf. Tot je eigen leven werkt. En zo zien we dat tegenwoordig gebeuren: mensen die innerlijk weglopen van zichzelf, en toch anderen op sleeptouw willen nemen. Dat maakt het namelijk voor hen draaglijker: de aandacht op anderen kunnen richten, terwijl ze zichzelf en hun moeilijke thema’s uit de weg gaan. Comfortabel, dat wel! Maar de volgelingen blijven zo ook op hun honger zitten, diep vanbinnen. We zoeken antwoorden buiten onszelf, ze zitten binnenin. Wie slaafs een uiterlijke autoriteit volgt, is makkelijk inzetbaar voor alles. Ook voor verdoken motieven en dubieuze plannetjes: sta daar in deze tijden zeker uitgebreid bij stil voor jezelf.

Het reinigen (transformeren) van energie is geen glamoureus proces! Het is niet alleen maar goeie vibes, yoga, in vrouwen- of mannencirkels vertoeven en groentenbowls. Het is confronterend, beangstigend soms, heavy, diep, eenzaam en kan heel lelijk aanvoelen. Veel mensen houden ervan om te doen alsof innerlijk helen gewoon MAGISCH is, een werveling aan goeie vibes. Healing is onder andere het accepteren, integreren en transformeren van pijnlijke ervaringen uit het verleden. Er is ook niets te fixen aan onze Essentie. Onze ware natuur = heel zijn. Alleen liggen daar lagen aan conditioneringen, aannames en gewoonten rond, die voor vertroebeling zorgen en zo onze realiteit hebben vervormd. Helen is jezelf oprecht aankijken in de spiegel, en alles uitfilteren wat wel en niet voor jou is. Eerlijkheid en transparantie zijn absoluut noodzakelijk. Je kan al jaren ‘bezig zijn met spiritualiteit’ en eigenlijk nog niets van innerlijke transformatie hebben gedaan. Dus laat maar varen, die hoogmoed. Er is dus ook een gezonde portie nederigheid nodig en de discipline om de ‘ik heb dat al allemaal gedaan’-mentaliteit te laten varen. Het vraagt om de diepte in te duiken, ver onder de oppervlakkige lagen. Ver onder alles wat o zo comfortabel wordt toegedekt met deze sierlijke sluier van spiritualiteit. Het is dus een absolute noodzaak om die sluier op te lichten, om de pleister van de wonde te halen en het ware helingsproces aan te gaan.

Laten we even kijken naar een aantal beschrijvingen van ‘spiritualiteit’.

**Geestelijk zijn, geïnteresseerd zijn in bewustzijn en dieper waarnemen,

**Zich bezig houden met existentiële vraagstukken en de ontastbare kant van het leven,

**Interesse hebben in het breder plaatje, onderzoeken wat het leven werkelijk is.

Ik maak het zelf graag begrijpelijk, in hapklare brokken. We zijn ALLEMAAL bezielde wezens! SPIRIT (levensenergie, Bronenergie, hoe je het ook wil noemen) stroomt door elk van ons, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. We zijn dus allemaal SPIRITS, en we kunnen dus niet niet-spiritueel zijn. We moeten af van het label ‘spiritueel’ als een vorm van identiteit: tegenwoordig zie je ook dit weer oprijzen als een verdoken vorm van manipulatie. Je moet een zeker ‘niveau’ of een zekere standaard bereikt hebben of je moet een gave van je grootouders hebben geërfd voor je bij een bepaald clubje hoort. Terwijl het eigenlijk veel eenvoudiger te duiden is dan dat. Sommigen van ons zijn zich bewust gebleven van wie ze werkelijk zijn in Essentie, sinds hun geboorte of kindertijd. Anderen niet. Daar is geen goed of slecht aan, het is gewoon wat het is. Sommigen van ons zijn bereid om te groeien en dat allemaal te koesteren en uit te bouwen in hun leven. Anderen gaan in weerstand en op automatische piloot, ze lopen er liever (tijdelijk) van weg. Ook hier: geen zorgen. Ieder zijn mogelijkheden, tempo, innerlijk plan en vrije wil ;-).

Nog een leuk zinnetje dat ik in deze tijden vaak over de lippen hoor rollen van cliënten, collega’s en overal rondom: “DAT RESONEERT MET MIJ”. Eigenlijk bedoelen ze stiekem: ik vind het oprecht fijn dat die persoon of dat ding in mijn buurt vertoeft. Mensen gebruiken dit om een mentaal/emotionele selectie te maken: o, dat vind ik fijn hoor, dus dat ‘resoneert’. En iets anders wat ze veel confronterender vinden, dat ‘resoneert’ volgens hen niet. Laat het me even verduidelijken. ALLES en IEDEREEN waarmee jij op dit moment omringd bent, resoneert met jou op dit moment. Resoneren betekent namelijk op een gelijkaardige frequentie zitten, meeklinken. Alles wat jij daar misschien niet zo fijn aan vindt, laat je zien waar er nog ruimte voor transformatie is IN jezelf. Dat kan gaan over beperkende ideeën, overtuigingen, emoties die in de weg zitten en zo ook bevroren/geblokkeerde energie. Iedereen die door hun aanwezigheid lekker je innerlijke snaren gaat aanraken en je triggert, net die persoon is precies waar hij of zij moet zijn om jou te laten zien wat er werkelijk aan de hand is binnenin. Ook die persoon resoneert met jou. Het is niet jouw persoonlijkheid die bepaalt wat met jou resoneert, het is jouw basisfrequentie in combo met fluctuerende frequenties. Even een vergelijking maken, om het wat tastbaarder te maken. Je krijgt precies dat radiostation waarop jij jouw innerlijke knop hebt ingesteld, met alle songs en artiesten (dus alle mensen, omstandigheden, dingen, situaties) die daarbij horen. Jezelf verdiepen in deze materie is absoluut noodzakelijk als je vanuit jouw Essentie wil gaan leven. Hoe? Precies daarom doe ik wat ik doe, om jouw gids te zijn op dat pad. En samen met mij vele anderen. Jij kunt elk moment beslissen om je trots opzij te zetten en om de koe bij de horens te vatten, al zal je wel zelf contact moeten nemen. Het begint allemaal met verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je leven, binnenin en zo ook buiten.

Om vandaag af te sluiten met een persoonlijke toets: natuurlijk drink ik wijn! Of dacht je dat wijn drinken ‘niet spiritueel’ is? We mogen bovenal niet vergeten dat we ook mens zijn. En als mens mogen we volop gebruik maken van alles wat hier aanwezig is om ons leven te verrijken en te proeven en te ervaren. Bedoel ik daarmee dat alcohol je leven sowieso verrijkt? Absoluut niet. Maar wat als ik hou van de smaak en de textuur en het mooie ontwikkelingsproces van wijn, ook al kunnen we stellen dat het niet zo bijzonder gezond is voor ons fysiek lichaam? Wat als het voor mij een ervaring is, die ik graag beleef? Voor mij kan genieten bijvoorbeeld zijn: bij ondergaande zon op terras met een glaasje rood keuvelen met manlief over al onze wilde plannen. Maar evengoed liggen we met een glas water op een picknickdeken in het park en is het evenveel genieten. Dus voel je vrij om jouw leven in te richten met alles hier aanwezig, precies zoals jij het graag wil ervaren.

De evolutie die we nu doormaken is innerlijk: ons bewustzijn verruimt zich van driedimensionaal naar hart-gedragen bewustzijn. En eens die innerlijke transformatie goed op gang komt bij iedereen individueel, zal je ook in onze realiteit als collectief steeds meer zien dat dit bewustzijn zich vertaald naar tastbare zaken. Op alle vlakken.

Begin vandaag, begin nu. Zo heb je meer tijd over om je innerlijk potentieel ook echt te LEVEN.

Op jouw grootsheid!