Flashback naar 2000. Zuiderse zon, zachte mistral. Uitkijkend over het lavandelveld en gewapend met boog en speer voor onze competitie bij de Mont Ventoux, mijmerden we over hoe het leven was in het verre West-Vlaanderen. Samen met mijn toenmalige partner werd ik in twee weken ondergedompeld in een wereld van naturistenbestaan, menselijke verbinding en vakantie. Achteraf bekeken was dit mijn eerste initiatie dat ik van het leven cadeau kreeg: de ontdekking van mijn roeping. Ik ontmoette er Marie-Jeanne en Raf, die aan het thuisfront in mijn regio woonden en werkten. Mijn nieuwsgierigheid naar energiewerk was aangewakkerd, Marie-Jeanne werd mijn eerste mentor.

Diep vanbinnen trok alles in mij om vol voor het gidsen van mensen te kiezen, maar ik had de moed niet om mezelf toen al helemaal te tonen. Stilaan kwam mijn gave, mijn talent, in het helpen ontplooien van menselijk potentieel en het ondersteunen bij rouw, palliatieve hulpverlening en trauma via energiewerk verder bovendrijven in de vele jaren die daarop volgden. Het werd een soort verborgen pad naast mijn ‘mainstream’ pad op alle vlakken. Ik ontwikkelde me verder en dieper. Ik werkte loeihard en stampte gelijktijdig mijn eigen dansschool van nul uit de grond. Succesvol! Tot het niet meer mogelijk was om iets anders te leven dan wat me écht vervulde. 2020 zette mijn leven zodanig op de kop, dat het enige wat nog overeind bleef ook het enige juiste voor mij bleek te zijn. Nu, 22 jaar na mijn eerste initatie, kom ik graag wekelijks jullie innerlijke ‘grond’ omwoelen met vragen en niet zo’n mainstream inzichten.

Je kan er niet zijn voor andere mensen, als je nog moet starten met je eigen innerlijk opruimwerk en jezelf helen. Als je eigen leven niet werkt. Commerciële strekkingen spuien volop versluiering en mensen die innerlijk weglopen van zichzelf, en toch anderen op sleeptouw nemen. Zichzelf het label ‘instant expert’ opspeldend. Dat maakt het schijnbaar draaglijker: aandacht op anderen richten, en tegelijk zichzelf en moeilijkheden uit de weg gaan. Het reinigen (transformeren) van energie is geen glamoureus proces! Het is niet alleen goeie vibes, yoga, vrouwen- of mannencirkels, groentenbowl. Het is confronterend, heavy, eenzaam en kan lastig aanvoelen. Helen is o.a. het accepteren, integreren en transformeren van pijnlijke stukken. Er is niets te fixen. Onze ware natuur is HEEL. Je kan eeuwen ‘bezig zijn met bewustzijn’ en eigenlijk nog niets van innerlijke transformatie hebben gerealiseerd. Er is dus een pak nederigheid nodig en de ‘beginners mind’ in alles. ‘Diepzeeduiken t.o.v. snorkelen’. Ver onder alles wat tegenwoordig o zo comfortabel wordt toegedekt met een soort sierlijke sluier van ‘spiritualiteit’. Het is een absolute noodzaak om die sluier op te lichten, om de pleisters van de wonden te halen en het ware helingsproces aan te gaan.

Hier en nu, voeten op de grond.

Hoe? That’s my job! smile