Geschreven door Gwenny Verhoye

Ze staarden me allebei aan, twijfelend of ze in lachen zouden uitbarsten of vluchten omdat ik gek was geworden.

Mijn dochter gilde het uit: “een roze boterham, HOEZO mam?” Manlief hield het midden tussen mededogen voelen voor mijn uitzonderlijke keuzes en bellen naar de hulplijn om zeker te zijn dat het nog wel goed met me ging. Nietsvermoedend had ik net een boterham met rode bieten-spread gemaakt, in de allermooiste tinten roze.

De ophef aan tafel gaf me de inspiratie om weer in m’n pen te kruipen, na heel wat maanden geen enkele blog te hebben geproduceerd. En terwijl ik de blikken en het gegiechel thuis rustig accepteerde, ging ik smullend voelen wat ik met jou wou delen over je eigen keuzes durven maken.

Makkelijk is het niet, wanneer je precies voelt wat wél voor jou is en dat lijnrecht staat tegenover wat anderen voor zichzelf kiezen. Maar als je blijft kiezen wat anderen willen en jouw eigen behoeftes onderdrukt, dan ontketen je een oorlog binnenin jezelf. Toegegeven, het vraagt discipline, weten wat je wil, bij jezelf blijven en moed! Bij mij was het ook geen 1-2-3-tje en klaar: het kostte me toch wat jaren om me niet langer zorgen te maken over wat anderen van mijn – soms wel heel aparte – keuzes vonden.

MAAK JIJ KEUZES:

1. Die best kloppen voor jezelf op dat moment in je leven?

Het resultaat hier is innerlijke rust, flow, moeiteloosheid. Als je dit één keer durft, wordt je er steeds beter in. En dat geeft weer de energie die je de volgende keer nog beter in je kracht helpt staan. Anderen gaan je steeds meer respecteren en voelen dat je niet meer beïnvloedbaar bent door hun (afkeurende) blikken of opmerkingen.

2. Om het anderen naar de zin te maken en elke confrontatie uit de weg te gaan?

Omdat anderen nu eenmaal prima weten hoe ze jou manipulatief in een hoekje kunnen drummen tot je toegeeft, tegen je eigen waarden in? Ook al voel je precies dat jij iets anders wil, vanuit je hart, buik en Ziel? Het resultaat hier is dat je lichaam en emoties in alarm gaan. Als je dat lang genoeg volhoudt, ga je onderuit.

1 of 2? Een uiterst belangrijke overweging, die je tonnen energie en tijd kan kosten of opleveren!

Kies altijd van binnen (wat jij écht wil) naar buiten toe, i.p.v. omgekeerd.

 

HOE?
***Waarom je zoveel moeite hebt om achter je eigen beslissingen te staan, ook al stroken die niet met wat anderen kiezen of verwachten?

***Hoe je dit interne programma doorbreekt en ombuigt naar hoe het wel werkt voor jou en je omgeving?

Daar kunnen op korte termijn heel mooie stappen in worden gezet. Stuur me een bericht wanneer je voelt dat je daar assistentie in kan gebruiken.

 

En die boterham? Die gaf dochterlief van bijna 10 uiteindelijk de inspiratie om een pesterig klasgenootje te vertellen dat ze lekker eet wat zij zélf wil, over de middag op school. Ook al maakte hij dat openlijk belachelijk. You go, girl!